Mnichov

v kategorii Fotografie, Texty dne 25.01.2020

Dlouho jsem nebyla v Mnichově a uvědomovala jsem si v poslední době, že tam chci jet. Čas letí a vše se rychle mění a je zajímavé ty změny pozorovat. Zvykli jsme si hodnotit města stejně a přitom se města tak mění. Architekti se předvádí, protože mohou, města bohatnou a jsou na výstavbu finance. Zajímalo mne, jak se změnil za dobu od mé poslední návštěvy Mnichov. Den k návštěvě jsem vybrala na předvánoční období, na dobu vánočních trhů, světel a barev. Moc času na prohlídku města jsem ale neměla, protože jsem se rozhodla pro jednodenní autobusový výlet s jednou cestovní kanceláří.

Cestovka vše připraví a zorganizuje i odborného průvodce. Informuje předem o památkách, výstavách a i v průběhu cesty Vám předkládá řadu informací o pamětihodnostech či výstavách. Jela jsem do Mnichova na dvě výstavy, a chtěla jsem se také projít městem a pozorovat předvánoční atmosféru, navštívit kavárnu, koupit si perníky a projít pasáže a obchody. Jedna výstava byla věnovaná van Eyckovi a potom jsem chtěla vidět i sbírku egyptologického muzea. Počasí nám přálo, bylo teplo a nesněžilo a ani nepršelo. Těšila jsem se na předvánočně vyzdobené obchody, na dekorace obchodů a výloh, jiné než vidím v Praze. Mnichov má hodně pasáží a veřejnosti přístupných dvorů. Prohlížím si ráda květinové obchody s nepřeberným množstvím květin a různých dekorací. Při procházce jsem v jedné obchodní pasáži uviděla dvě zlatě oděné dívky tančící na tyčích zavěšených pod vysokým skleněným stropem v salvě světla a vánočních zlatých dekorací nad hlavami diváků. Předváděli svůj tanec a přitom se tak krásně usmívaly. Byla jsem celkem překvapená, kolik má Mnichov pasáží. Pasážemi a různými průchody chodím i po Praze. Má to své výhody, a tou hlavní je menší počet turistů. V tomto období byly v mnichovských dvorech umístěny vánoční trhy se stánky a s trhovci oblečenými do středověkých kostýmů. Trhy byly zcela zaplněné místními obyvateli, kteří se procházeli a vydatně ochutnávali místní speciality.

Mnichov leží v Bavorsku. Mnichov je po Berlíně a Hamburku třetí největší město v Německu. Městem protékají řeky Isar a Würm. Ve městě a jeho okolí je mnoho jezer. Na začátku přibližně v 8. století byl kostel Petersberglz . První zmínka o něm pochází z roku 1158, kdy vévoda Jindřich Lev zde postavil přes řeku Isar most. Roku 1180 toto říšské léno bylo uděleno rodu Wittelsbachů. V letech 1214 – 1217 Mnichov obdržel městská práva. V roce 1255 došlo k rozdělení rodu Wittelsbachů na větev falckou a bavorskou. Poté přesídlili bavorští Wittelsbachové do Mnichova, kde žili až do konce první světové války. Po první světové válce se Mnichov stal centrem odporu proti sociálně demokratické vládě Výmarské republiky. V letech 1923 – 1945 byl hlavním městem nacionálně socialistického hnutí. Bylo zde hlavní Hitlerovo sídlo, tzv. Hnědý dům, ve kterém žil od roku 1930. 9. listopadu 1938 organizovala NSDAP z Mnichova celoněmecký pogrom na Židy, tzv. Křišťálovou noc. Mnichov byl osvobozen americkou armádou a byl velmi poničen. Tolik Wikipedie.

Středem historického města je Mariánské náměstí s nejstarším mariánským sloupem v Evropě, se starou a novou radnicí, z roku 1638 a je kamenný, na vrcholu má bronzovou pozlacenou sochu stojící Panny Marie Immaculaty, patronky Bavorska. Zbytky někdejšího městského opevnění tvoří tři brány středověkého původu. Centrem středověkého města byl Starý dvůr, sídlo rodu Wittelsbachů z roku 1253 přestavěné roku 1319 římským císařem Ludvíkem Bavorem.

Další památky:

Muzea a galerie

  • Deutsches Museum, technické muzeum z roku 1925
  • Bavorské národní muzeum, umění od středověku do 19. století
  • Státní archeologické muzeum
  • Stará Pinakotéka, obrazárna starého umění
  • Nová Pinakotéka, obrazárna nového umění
  • Glyptotéka, sochařská sbírka, Lapidárium
  • Národopisné muzeum
  • Kunsthalle, sbírka moderního umění
  • Kurfiřtská rezidence a pokladnice, komplex reprezentačních i obytných prostor rodin kurfiřtů a králů s uměleckými sbírkami 16. – 19. století
  • Egyptologické muzeum

Nejznámější mnichovskou specialitou je Weisswurst (bílá klobása), která se jí k snídani s preclíky. Klobása se namáčí ve sladké hořčici. Další specialitou je Leberkässemmeln (sekaná v housce). Mnichov je mezinárodní město, proto se zde také nachází kuchyně z celého světa. Je také známý svým pivem. V Mnichově je 6 velkých pivovarů: Augustiner, Hacker-Pschorr, Hofbräu, Löwenbräu, Paulaner, Spaten-Franziskaner. Kromě těchto šesti lze nalézt ve městě i piva menších pivovarů nacházející se v okolí. Příležitost ochutnat mnoho piv je během největší události ve městě slavného Oktoberfestu. Jinak se bavorská kuchyně celkem podobá té české. Já si obvykle dávám bílou klobásu, která chutná jinak než ta naše vinná klobása a k ní přílohu podle momentální nabídky.

Výstavy, expozice egyptologického muzea, procházka vyzdobeným městem a ochutnávka místních specialit se vydařily. Tak zase někdy příště.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (5 hlasů, průměr: 2,20 z 5)
Loading...
Tisknout
RSS 2.0

Background